Maastorakentajat urakoi Äänekoskella

Metsä Groupin Äänekoskelle rakentama uuden sukupolven biotuotetehdas on metsäteollisuuden suurin investointi Suomessa. Suomen Maastorakentajat on mukana rakentamassa jätti-investointia.

Maastorakentajien ensimmäinen kohde käynnistyi viime keväänä yleiskaivut ja täytöt -urakalla.

– Urakka käsitti turbiinirakennuksen, soodakattilan, sähkösuotimen sekä kuitulinjan maankaivutyöt sekä paalutusalustan työt. Lisäksi teimme pohjatyöt tuleville työmaatoimistoille ja sosiaalitiloille sekä rakensimme niille kunnallistekniikan ja tieosuuden, Suomen Maastorakentajien aluejohtaja Markku Nissinen kertoo.

Mittava paikallavalu-urakka

Elokuussa Maastorakentajat aloitti noin 1,4 kilometrin pituisen raakavesilinjan rakentamisen. Kyseessä on halkaisijaltaan 2 200-millinen lujitemuovinen raakavesiputki, jonka asennuksen ja siihen liittyvät maanrakennustyöt Maastorakentajat suorittaa. Lisätyönä yhtiö rakentaa Piilolanniemeen viiden hehtaarin suuruisen esikasauskentän sekä sinne johtavan tieyhteyden. Työt valmistuvat marraskuun loppuun mennessä.

Syyskuun puolivälissä alkoi kuivaamo-paalaamorakennuksen paikallavalu-urakka. Työt sisältävät perustusten rakentamisen rakennuksille, koneille ja laitteille. Betonia rakentamiseen kuluu noin 11 000 kuutiota ja raudoitusta noin 1 100 tonnia. Työt valmistuvat syyskuussa 2016.

– Maastorakentajat menestyy yleensä urakoissa, joita tehdään vaativissa oloissa. Äänekoskella eteen tulee esimerkiksi kaivannon tuentaa raakavesilinjan rakennusurakassa, mikä on meidän erikoisosaamista. Samoin pohjaveden alentaminen on erityisalueitamme, vaikka tässä yhteydessä sitä ei tarvita. Molempiin erikoistöihin meillä löytyy osaamisen lisäksi ajanmukainen kalusto, Nissinen sanoo.

Hänen mukaansa Maastorakentajilla on paljon kokemusta vaativaa betonirakentamista edustavista kohteista, sillä yhtiössä työskentelee useita työnjohtajia, joilla on ensimmäisen luokan betonityönjohtajan pätevyys.

Suuri vaikutus elinkeinoelämälle

Metsä Fibren projektijohtaja Timo Merikallio toteaa Maastorakentajien olevan merkittävä toimija tähän mennessä tehdyissä maarakennus- ja perustusurakoissa.

Merikallio kertoo, että rakentaminen toteutetaan tilaajavetoisena osaurakointina osaurakoiden määrän noustessa kaikkiaan yli sataan urakkaan. Sopimatta on edelleen useita maarakennus- ja perustusurakoita, joissa Maastorakentajat on yksi potentiaalinen urakoitsija.

– Biotuotetehdasinvestoinnin vaikutukset paikalliselle elinkeinoelämälle ovat todella merkittävät. Äänekoskella tehdään seuraavien kahden vuoden aikana töitä yli 3 000 henkilötyövuotta. Tämä tarjoaa työmahdollisuuksia niin työmaan aitojen sisäpuolella tehtaan rakentamisessa kuin aitojen ulkopuolella palveluelinkeinojen palveluksessa, Merikallio kuvaa hankkeen merkittävyyttä.

Biotuotetehdashankkeen verkkosivusto

Tehtaan havainnekuva: Sweco

Lue myös

Skarta Group hakee vauhtia kasvuunsa pörssistä

Puhtaan teknologian rakentaja Skarta Group Oy (ent. Suomen Maastorakentajat Oy) ja Nasdaq First North-markkinapaikalla noteerattu Privanet Group Oyj ovat 17.5.2021 allekirjoitetulla esisopimuksella sopineet järjestelystä, jonka myötä Skarta Group siirtyy Nasdaq

Lue lisää