Maastorakentajat rakentaa kaukojäähdytyslaitosta Kuopion Energialle

Suomen Maastorakentajat rakentaa parhaillaan Kuopion Energialle kaukojäähdytyslaitosta Kuopion Savilahteen. Keväällä 2020 tuotantokäyttöön otettava kaukojäähdytyslaitos hyödyntää jäähdytyksessä Kallaveden Neulalahden syvänteiden kylmää vettä.

– Kaukojäähdytyksessä kylmää tuotetaan keskitetysti, minkä ansiosta jäähdytysenergian tuotanto on kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä. Asiakkaille keskitetty tuotanto tarkoittaa lisäksi samaa varmuutta ja huolettomuutta, joka on perinteisesti ollut kaukolämmön vahvuus, sanoo projektipäällikkö Petri Turtiainen Kuopion Energialta.

Hankkeen toteutumisen kannalta ratkaisevaa oli Kuopion Energian tekemä kaukojäähdytyssopimus Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa. KYS on alueen merkittävin kaukojäähdytyksen tarvitsija, koska muun muassa hoitolaitteiden teknologinen kehitys lisää jäähdytystarvetta.

Savilahden alueen toimijoista myös muun muassa Technopolis Kuopio on ilmoittanut ottavansa käyttöön kaukojäähdytyksen.

– Haluamme olla sähkön ja lämmön ohella merkittävä kaukojäähdytyksen toimittaja varsinkin suuren mittaluokan toimituksissa. Jäähdytyslaitoksessa riittää kapasiteettia Savilahden koko rakennuskannan tarpeisiin. Tämän lisäksi olemme kiinnostuneita toimittamaan sopivan jäähdytysratkaisun kaukojäähdytysverkon ulkopuolella oleville suuremmille asiakkaille.

Hyvin vaativa rakennuskohde

Petri Turtiaisen mukaan kyseessä on rakentajalle hyvin vaativa rakennuskohde.

– On tarvittu huomattavaa suunnittelua, ja mietittäviä asioita on ollut runsaasti. Haasteita aiheuttaa muun muassa pehmeä maaperä, ja esimerkiksi massiivisia maapaineseiniä tarvitaan paljon. Lisäksi rakentaminen keskeiselle kaupunkialueelle on asettanut toteutukselle monia vaatimuksia.

Rambollin suunnitteleman kaukojäähdytyslaitoksen teholuokka on 30 MW. Laitoksen pituus on 48 metriä, leveys 31 metriä ja korkeus maan pinnasta 15 metriä. Pumpputila sijaitsee maan sisällä lähes 10 metrin syvyydessä.

Maastorakentajien toimitusjohtajan Markku Nissisen mukaan yhtiö pyrkii nimenomaan vaativien kohteiden rakentajaksi.

– Meillä on tämän tyyppisistä kohteista vuosikymmenien kokemus, jonka avulla pystymme ratkaisemaan luotettavasti eteen tulevia ongelmia. Olemme todella tyytyväisiä, että saamme hyödyntää osaamistamme myös Kuopion Energian ja heidän asiakkaidensa hyväksi, Nissinen sanoo.

Kaukojäähdytyslaitostyömaan vastaavana työnjohtajana Suomen Maastorakentajilta toimii Reijo Valtonen

Kuvat: Joonas Nieminen

Lue myös

Skarta Group hakee vauhtia kasvuunsa pörssistä

Puhtaan teknologian rakentaja Skarta Group Oy (ent. Suomen Maastorakentajat Oy) ja Nasdaq First North-markkinapaikalla noteerattu Privanet Group Oyj ovat 17.5.2021 allekirjoitetulla esisopimuksella sopineet järjestelystä, jonka myötä Skarta Group siirtyy Nasdaq

Lue lisää