Haapajärven biolämpölaitos valmistuu rivakkaa tahtia

26.05.2020

Haapajärven uuden biolämpölaitoksen rakennustyöt etenevät hyvässä vauhdissa. Sekä laitosrakentamisen että laitetoimitusten osalta työt olivat toukokuun lopulla pari viikkoa edellä aikataulusta, kertoo Haapajärven Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Janne Alpua.

Suomen Maastorakentajilla on kohteessa kaksi erillistä urakkaa. Viime vuoden loppuun mennessä valmistuivat kohteen perustustyöt ja autovaa’an betonirakenteet. Toukokuussa olivat meneillään kattilarakennuksen rakennusurakka toimisto- ja sosiaalitiloineen sekä polttoainevaraston ja seulomon rakentaminen. 20 megawatin leijupetikattilan toimittaa KPA Unicon. Polttoainekuljettimet ja -laitteet toimittaa puolestaan Laitex Oy.

– Tämän tyyppinen erikoisrakentaminen on Maastorakentajien perinteistä ydinosaamista. Meidän urakan arvo on kokonaisuudessaan noin 4 miljoonaa euroa, kertoo työpäällikkö Pekka Nissinen Suomen Maastorakentajilta.

Haapajärven Lämmölle kyseessä on yhteensä 13 miljoonan euron investointi, jonka ansiosta yhtiö pystyy tarjoamaan asiakkailleen tulevaisuudessakin edullista, uusiutuvalla polttoaineella tuotettua kaukolämpöä.

– Pian 30-vuotias vanha laitos on tullut käyttöikänsä päähän, ja se jää vara- ja huippukäyttöön. Vanhaan laitokseen verrattuna pienhiukkaspäästöt vähenevät merkittävästi, ja ne alittavat reilusti uuden EU-direktiivin päästöraja-arvot, toimitusjohtaja Janne Alpua kuvaa uuden biolämpölaitoksen positiivisia ympäristövaikutuksia.

Biolämpölaitos käyttää polttoaineena kuorta ja puuta, jotka tulevat Haapajärveltä HASAn kahdelta sahalta.

– Tavoitteenamme on tiivistää HASA-yhteistyötä niin, että jopa 90 prosenttia polttoaineesta voisi tulla heidän sahoilta. Loppuosan hankimme paikallisilta toimittajilta, kuten metsänhoitoyhdistykseltä ja pieniltä hakeurakoitsijoilta, toimitusjohtaja jatkaa.

HASAlle tulevat myös  toimistotilat rakenteilla olevaan laitokseen. Kattilan luovutuksen on määrä tapahtua sopimuksen mukaan 1. joulukuuta ja rakennuksen 31. joulukuuta.

– Maastorakentajien kanssa yhteistyö on sujunut tosi hyvin. Puolin ja toisin hommat on hoidettu niin, että työt etenevät koko ajan. Saamme uuden laitoksen käyttöön jo tulevalle lämmityskaudelle, Janne Alpua sanoo.

Lue myös

Skartalle uusi projekti Metsä Groupin biotuotetehdastyömaalla

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja Skarta on tehnyt sopimuksen uudesta projektista Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren biotuotetehdastyömaalla…

Skarta rakentaa Kalajoelle tuulipuistoa täydellä teholla

Juurakon tuulipuiston rakentaminen etenee suunnitelmien mukaan. Skarta aloitti projektin huhtikuussa ja nyt syyskuussa käynnissä ovat…

Skartalle uudet taloudelliset tavoitteet ja strategian päälinjaukset – Toimintaa laajennetaan kohti tuulivoiman, aurinkoenergian ja vetyratkaisujen kokonaishankkeita

Skarta Group Oyj julkaisi 9.9.2021 yhtiötiedotteen, jonka mukaisesti yhtiön hallitus on hyväksynyt yhtiön keskipitkän aikavälin taloudelliset…