Maastorakentajat rakentaa tuulipuistoa Kannuksen Kuuronkalliolla

08.01.2019

– Maastorakentajat rakentaa tuulivoimaloiden perustukset, jotka ovat varsin massiiviset. Massiivisuuteen vaikuttavat haastavat pohjaolosuhteet sekä pohjaveden noste, koska pohjavesi on käytännössä maanpinnan tasolla. Myös voimalaitosten korkeudet ja samalla niiden tehot ovat kasvaneet muutaman viime vuoden aikana, kertoo työpäällikkönä toimiva Matti Helaakoski Maastorakentajilta.

Perustusten valamiseen tarvittavan betonin kokonaismäärä on 14 000 kuutiota. Betoni kuljetetaan Kalajoen ja Ylivieskan betoniasemilta. Raudoituksilla ja valutöillä on merkittävä työllistävä vaikutus myös paikallisesti.

– Ilmat ovat olleet valutöille suotuisat, mikä on edesauttanut aikataulussa pysymistä. Jokainen perustus valetaan kerralla valmiiksi ilman keskeytyksiä. Vuoden 2018 lopulla oli valmiina kuusi perustusta, ja kokonaisuudessaan urakka valmistuu kesäkuussa 2019, Helaakoski sanoo.

Kuuronkallion tuulipuisto on tarkoitus ottaa tuotantokäyttöön vuoden 2019 lopussa. Aikaisemmin Maastorakentajat on rakentanut WPD Finlandille 22 tuulivoimalan perustukset Tohkojan tuulipuistoon Kalajoella.

– Maastorakentajat pystyy toimittamaan kilpailukykyisesti laadukkaat tuotteet sovitussa aikataulussa, mistä tämän syksyn 6 perustuksen valmistuminen on osoituksena, Helaakoski toteaa.

Kuuronkallion tuulipuistossa sähköä tuotetaan ilman tuotantotukea. WPD on solminut Kuuronkallion tuulisähkön toimitussopimuksen eli ns. PPA-sopimuksen (Power Purchase Agreement) Googlen kanssa. Google käyttää Kuuronkalliolla tuotettua vihreää tuulisähköä datakeskuksiinsa vuosittain yli 200 gigawattituntia.

Kuvanteksti: Massiiviset ja vaativat betonoinnit sekä pienet toleranssit tekevät perustusten valamisesta haastavan. Kuva: Jorma Uusitalo

Lue myös

Laatu on Skartalle kaiken tekemisen perusta

Skarta-konserni muodostuu useasta yhtiöstä ja hyvät laatukäytännöt sertifikaatteineen laajennetaan kattamaan koko konsernia. Samoin jatkuva asiakastyytyväisyyden…

Skarta yhdistyy ruotsalaisen NYAB-konsernin kanssa kiihdyttääkseen vauhtia puhtaan tulevaisuuden rakentamisessa

Skarta Group Oyj on tänään allekirjoittanut ehdollisen osakevaihtosopimuksen, jonka mukaisesti se hankkii omistukseensa toimialansa kannattavimpiin…

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja Skarta kehitti mallin tuulipuistojen infraan liittyvien CO2-päästöjen laskentaan

Päästötön tuulivoima on nopea ja tehokas keino hiilidioksidipäästöjen alentamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tuulipuistojen, kuten kaiken…